Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку через сприятливі умови для розмноження збудників. Вони можуть спричинити серйозні ускладнення, особливо у дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.
Це велика група захворювань, які вражають шлунково-кишковий тракт. В дану групу входять : сальмонельоз, дизентерія, ентерити, гастроентероколіти,харчові токсикоінфекції, ротавірусні інфекції. Їх спільні клінічні прояви такі : загальна слабкість, біль в животі, пронос,нудота, блювота, підвищення температури тіла. Інкубаційний період триває від кількох годин до 7-ми днів. Домінуючим є фекально-оральний та контактно-побутовий механізм передачі. Основне джерело інфекції – це харчові продукти, рідше - хвора тварина або людина(хворий або бактеріоносій).
Фахівці Чорнобаївського відділення Державної установи « Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводять щомісячний, а з 21 тижня (19 травня) – щотижневий моніторинг захворюваності на ГКІ.
За 4 місяці цього року в області зареєстровано 603 випадки ГКІ (для порівняння, за аналогічний період 2024 року зафіксували 627 випадків), а на території Чорнобаївської та Іркліївської територіальних громад – 3 випадки гастроентероколітів (2 встановленої етіології та 1 –невстановленої).
Ротавірусні ентерити - це захворювання, яке має важкий перебіг і становить серйозну проблему для дітей перших років життя. Дана інфекція реєструється впродовж року без сезонних піків.
За 4 місяці 2025 року в області зареєстровано 23 випадки на сальмонельозні інфекції. Поодинокі випадки реєструються майже на всій території області. Захворюваність у 98% випадків пов’язана з вживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо у напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Це – м’ясні, рибні, молочні продукти. Сальмонела довго зберігається в маслі, сирі, хлібних виробах, досить швидко гине в кислих продуктах та соках. Не менш важливим чинником передачі збудника сальмонельозу є яйця та яйцепродукти (меланж, креми, в які входять сирі яйця, кондитерські вироби). Найчастіше яйця курячі забруднюються сальмонелами ззовні при довгому зберіганні у несприятливих умовах. Мається на увазі різка зміна температури, сирість, мікротріщини шкарлупи. І яким би шляхом не забруднювався харчовий продукт, необхідною умовою виникнення захворювання на сальмонельоз є потрапляння у травний канал людини живих сальмонел. Тому, дуже важливе місце у профілактиці кишкових інфекційних захворювань займає дотримання правил гігієни рук, кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні.
Сезонні підйоми захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на весняні та літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов'язаний із забрудненням джерел водопостачання, купанням у відкритих водоймах, з активізацією харчового шляху зараження через споживання забруднених овочів, фруктів, ягід. Спекотна погода, військові дії, економічна нестабільність, міграція населення, все це сприяє поширенню інфекційних хвороб, зокрема і гострих кишкових.
Щоб зберегти здоров’я собі та своїм близьким, дотримуйтеся простих правил профілактики:
1. Не купуйте продукти харчування ( особливо ті, що швидко псуються) на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
2. Не допускайте споживання протермінованих продуктів та напоїв;
3. Не вживайте харчових продуктів при найменшій підозрі щодо їх якості;
4. Витримуйте достатню термічну обробку при приготуванні страв, а зберігання готових страв без холоду не повинно перевищувати 2-х годин;
5. Відпочиваючи на природі, для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води. Не використовувати для пиття та приготування страв і миття посуду воду із незнайомих джерел (річки та ставка);
6. У подорож не беріть продукти, що швидко псуються і потребують охолодження при зберіганні;
7. Дотримуйтесь правил особистої гігієни, часто мийте руки з милом, особливо перед приготуванням страв та прийомом їжі, після відвідування туалету;
8. У випадку виникнення ознак кишкового захворювання терміново звертайтеся до найближчої лікувальної установи.
Бережіть себе і не забувайте, що хворобу легше попередити, ніж потім її лікувати!!!